Cuvinte Tehnice
Care depaseste dimensiunea (plasa): sectiune a plasei care iese si depaseste marginea structurii tencuite a sistemului. Previne formarea crapaturilor si fisurilor cauzate de imbinarea a doua materiale complet diferite (tabla si material perforat)
Carucioare de glisare : elemente care permit usii alunecarea/culisarea pe sina. Carucioarele de glisare cu rulmenti (tip sfera) garanteaza durabilitatea, culisarea lina si silentiozitate in timpul glisarii. Acestea pot suporta o greutate a panoului de usa de 80 kg sau 120 kg.
Clema: dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare care se aplica direct pe foaia de sticla si se recomanda usilor cu greutatea de maxim 100 kg, grosimea foii de usa de 8 mm sau 10 mm.
Compartiment intern : lacasul in care se gliseaza usa. Pentru a permite culisarea, grosimea usii trebuie sa fie mai mica decat compartimentul de glisare de 12-14 mm.
Deschidere / Gol de trecere : dimensiune efectiva a golului (latime si inaltime) in care urmeaza sa fie introdusa usa.
Distantiator : profil din tabla care mentine distantarea montantilor: vertical si orizontal
Distantier de aliniere : profil din tabla zincata care are rolul de distantiator secund. Latimea este egala cu partea interna a profilului si lungimea pana la jumatatea compartimentului de glisare, usureaza punerea in opera, deoarece fixeaza carcasa montantului mobil, mentinandu-l perfect alineat.
Doze electrice (sau casete de derivatie) : caseta de derivatie consta intr-un suport din plastic in care se gaseste un punct de repartitie (derivatie) de linie/i secundara/e de cea primara in care se va face o schimbare de directie obtinuta cu intrerupatoare, prize de curent, termostate, prize de telefonie etc.
Extensie: structura care prevede instalarea a doua panouri usa
Frezare: operatiune speciala care se executa la usi din lemn
Ghidaj usa autocentranta : element plastic ce face ca usa sa gliseze perpendicular pe sina. Ghidajul usii aluneca pe canalul standard disponibil la usile glisante. Se aplica direct pe structura fara a face gauri in pardoseala si permite centrarea imediata pe ghidaj (nu se mai pierde timp cu masurarea si perforarea pardoselii).
Gips-carton: gips-cartonul este un material de constructie. In prezent este unul din cele mai folosite materiale in constructiile usoare, datorita rapiditatii cu care este aplicat si caracteristicilor sale speciale de izolare termica si fonica. Se comercializeaza in panouri de diferite dimensiuni, grecvente fiind 1200×2000 mm. Grosimea utilizata pentru dimensiunile peretelui finisat este cea a placii cu dimensiune standard 12,5 mm.
Greutate: greutate maxima suportata de carucioarele de glisare. Pentru Eclisse, greutatea standard este de 80 kg, la cerere se poate ajunge pana la 120 kg (solutii pentru interior). In cazul obloanelor si grilajelor, greutatea standard este de 120 kg.
Imbinare dubla : este un accesoriu universal care permite obtinerea unui sistem cu doua usi, utilizand doua accesorii pentru un singur panou de usa.
Imbinare realizata din polistiren : element care se afla pe traversa superioara a structurii metalice, destinata peretilor din zidarie, care contribuie la absorbtia eventualelor miscari ale structurii
Kit de inchidere : ansamblu de componente metalice care permit deschiderea si inchiderea unei usi
Kit extern pentru zid : kit-ul de glisare, aplicat la exteriorul peretelui, este solutia care permite culisarea unei usi glisante (usa se pastreaza la vedere), fara deteriorarea peretelui existent
Kit gips-carton : versiune neasamblata a structurii sistemului. Permite optimizarea sarcinilor datorita unui spatiu limitat de 140 x 2310 x 110 mm. De asemenea, permite alegerea in santier a grosimii structurii, in functie de usa aleasa (gros.100 / gros. 125)
Lacuit (usi din lemn) : foi/panouri prelucrate in general din MDF (pasta din bucati de lemn, mai buna decat furnirul), astfel incat sa fie netede la atingere si vopsite ulterior cu un lac transparent sau opac
Laminat (usi din lemn) : acoperire/placare realizata cu o folie din plastic imprimata similar cu aspectul lemnului. Structura interna este de obicei din furnir.
Mici traverse orizontale de consolidare: suporti ai structurii (versiunea zidarie) care in momentul prinderii cu tencuiala de plasa, confera structurii o mai mare rezistenta si rigiditate, contrastand cu tensiunile generate prin intarirea tencuielii. Sunt concepute astfel incat la aplicarea tencuielii sa nu ramana spatii goale.
Montant vertical : element vertical al structurii, dispus la intrarea in compartimentul de glisare. Este probabil elementul slab al structurii, la care pot aparea fisuri, identificand punctul cel mai indepartat pentru sustinerea peretilor.
Montare cu incastrare: posibilitatea de a monta structura sistemului direct in santier (sau spatiile de lucru), cu grosimea dorita (grosime perete finisat 100 mm sau 125 mm)
Motorizare: accesoriu pentru aplicatii de interior, dar si de exterior, care permit deschiderea si inchiderea automata a usii.
Non standard : dimensiuni non standard ale structurii sistemului
Opritor usa reglabil : elemente care se aplica direct pe sina pentru a evita izbirea usii, atat la deschidere, cat si la inchidere. Dispozitivul pentru oprirea usii din interiorul structurii este montat deja si este reglabil in functie de necesitati, datorita sinei extractibile. Opritorul la inchidere este fixat, insa, dupa montarea usii
OSB : material din lemn realizat cu rasini sintetice si cu furnir subtire
Perete finisat : grosimea finala a peretelui ce gazduieste structura, inclusiv tencuiala sau placa din gips-carton.
Plasa pe care se fixeaza tencuiala peste margini : plasa striata cu ochiuri dese (50×25 mm), dispusa intre tabla si tencuiala, care permite tencuielii sa fie fixata mai bine. Plasa Eclisse pentru versiunea zidarie, depaseste marginile casetei metalice pentru a evita astfel aplicarea unor plase suplimentare.
Plasa striata : plasa cu striatii pentru a imbunatati aderenta tencuielii
Profil inferior sub cadru : profil metalic care are functia de a corecta eventualele diferente de nivel intre caseta metalica si pardoseala finisata.
Profil Security : profil din aluminiu extrudat care se aplica in zonele frezate ale usilor glisante. Protejeaza “lacasul” de glisare impotriva eventualelor umflaturi (ce pot fi determinate de prezenta umiditatii).
Rallenty Soft : accesoriu pentru sistemele de interior. Asigura o miscare delicata si silentioasa: incetineste miscarea, iar inchiderea usii se realizeaza usor.
Raza (Eclisse Circular): masura determinata de cercul ipotetic format de structura pana la interaxul aceleiasi structuri. Unei raze mai mici ii corespunde o curbura mai mare a usii.
Sablare : procedeu mecanic de erodare a suprafetei unui material, prin abraziune provocata de un jet de nisip si aer, care permite gravarea de imagini/forme pe foaia de sticla.
Satinat: aspect final al finisajului ce face parte din categoria semi-opac.
Sens de deschidere : directie care stabileste directia de culisare a usii in compartimentul de glisare (dreapta sau stanga).
Siderale: sistem de glisare pentru deschideri extra-large, ce pot ajunge pana la 1500 mm in latime si 2900 mm in inatime pentru fiecare foaie de usa (grosime perete finit 125 mm/150 mm).
Sina (extractibila) : locul in care gliseaza carucioarele de glisare, ce permit miscarea usii. Posibilitatea de a extrage sina permite inlocuirea tuturor partilor supuse uzurii (sina, accesorii, opritor de usa, etc.), precum si aplicarea accesoriilor intr-o faza ulterioara.
Sincronie pentru foaie dubla : accesorii pentru interior care permit deschiderea si inchiderea simultana a doua usi.
Sincronizare pentru Telescopica : Mecanism de sincronizare a usilor telescopice (2 usi paralele la stanga sau 2 usi paralele la dreapta), care permite miscarea simultana a celor doua usi culisate in aceeasi directie: prima usa incepe deplasarea, o angreneaza pe cealalta si impreuna continua o miscare simultana, uniforma, silentioasa, sigura si fara socuri.
Spatiu pentru geam : sectiune centrala la usa in care se poate introduce un geam
Spatiul maxim disponibil : este golul care trebuie lasat pentru a pozitiona, in mod corect, o structura (inaltime si latime). Este dat de suma dimensiunilor golului de trecere, dimensiuni ale buzunarului intern al peretelui si dimensiunea peretelui.
Sticla securizata termic: sticla supusa unui proces de prelucrare, care prevede incalzirea materialului la 500-700°C si ulterior, racirea rapida. Sticla in placa confera o mai mare rezistenta. In cazul unui impact, sticla se sfarama in bucati foarte mici.
Sticla turnata (prin topire): modelarea si decuparea efectuate pe un suport de sticlă, modalitati de prelucrare posibile printr-un ciclu de topire a sticlei.
Structura metalica : carcasa metalica incastrata in interiorul peretilor si compartiment de pozitionare si glisare al foii de usa
Suport (cornier) : dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare, aplicabil usilor din sticla, dupa o prealabila incizie de tip “coada de randunica”. Cornierul este indicat pentru usi din sticla cu greutate maxima de 80 kg si grosime 10 mm.
Tabla pentru inchidere (cu striatii) : tabla cu striatii care sporeste rigiditatea si robustetea structurii. Tabla cu striatii pentru inchidere Eclisse are grosimea de 0,7 mm.
Tanganika: varietate de lemn. Poate fi tip MDF sau masiv.
Tencuiala: este un strat de acoperire si protectie a peretilor. Aceasta, pe langa functia de protectie, are si functie estetica
Toc: cadru din lemn pentru finisarea usii. Acopera marginile structurii, traversei superioare si montantului vertical principal.
Toc vertical principal : element al structurii metalice, reprezinta montantul vertical principal al structurii in care bate panoul de usa.
Traversa superioara: element orizontal superior fix al structurii, in care se fixeaza sina (extractibila)
Unico: sistem de glisare pentru un singur panou usa.
Care depaseste dimensiunea (plasa): sectiune a plasei care iese si depaseste marginea structurii tencuite a sistemului. Previne formarea crapaturilor si fisurilor cauzate de imbinarea a doua materiale complet diferite (tabla si material perforat)
Carucioare de glisare : elemente care permit usii alunecarea/culisarea pe sina. Carucioarele de glisare cu rulmenti (tip sfera) garanteaza durabilitatea, culisarea lina si silentiozitate in timpul glisarii. Acestea pot suporta o greutate a panoului de usa de 80 kg sau 120 kg.
Clema: dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare care se aplica direct pe foaia de sticla si se recomanda usilor cu greutatea de maxim 100 kg, grosimea foii de usa de 8 mm sau 10 mm.
Compartiment intern : lacasul in care se gliseaza usa. Pentru a permite culisarea, grosimea usii trebuie sa fie mai mica decat compartimentul de glisare de 12-14 mm.
Deschidere / Gol de trecere : dimensiune efectiva a golului (latime si inaltime) in care urmeaza sa fie introdusa usa.
Distantiator : profil din tabla care mentine distantarea montantilor: vertical si orizontal
Distantier de aliniere : profil din tabla zincata care are rolul de distantiator secund. Latimea este egala cu partea interna a profilului si lungimea pana la jumatatea compartimentului de glisare, usureaza punerea in opera, deoarece fixeaza carcasa montantului mobil, mentinandu-l perfect alineat.
Doze electrice (sau casete de derivatie) : caseta de derivatie consta intr-un suport din plastic in care se gaseste un punct de repartitie (derivatie) de linie/i secundara/e de cea primara in care se va face o schimbare de directie obtinuta cu intrerupatoare, prize de curent, termostate, prize de telefonie etc.
Extensie: structura care prevede instalarea a doua panouri usa
Frezare: operatiune speciala care se executa la usi din lemn
Ghidaj usa autocentranta : element plastic ce face ca usa sa gliseze perpendicular pe sina. Ghidajul usii aluneca pe canalul standard disponibil la usile glisante. Se aplica direct pe structura fara a face gauri in pardoseala si permite centrarea imediata pe ghidaj (nu se mai pierde timp cu masurarea si perforarea pardoselii).
Gips-carton: gips-cartonul este un material de constructie. In prezent este unul din cele mai folosite materiale in constructiile usoare, datorita rapiditatii cu care este aplicat si caracteristicilor sale speciale de izolare termica si fonica. Se comercializeaza in panouri de diferite dimensiuni, grecvente fiind 1200×2000 mm. Grosimea utilizata pentru dimensiunile peretelui finisat este cea a placii cu dimensiune standard 12,5 mm.
Greutate: greutate maxima suportata de carucioarele de glisare. Pentru Eclisse, greutatea standard este de 80 kg, la cerere se poate ajunge pana la 120 kg (solutii pentru interior). In cazul obloanelor si grilajelor, greutatea standard este de 120 kg.
Imbinare dubla : este un accesoriu universal care permite obtinerea unui sistem cu doua usi, utilizand doua accesorii pentru un singur panou de usa.
Imbinare realizata din polistiren : element care se afla pe traversa superioara a structurii metalice, destinata peretilor din zidarie, care contribuie la absorbtia eventualelor miscari ale structurii
Kit de inchidere : ansamblu de componente metalice care permit deschiderea si inchiderea unei usi
Kit extern pentru zid : kit-ul de glisare, aplicat la exteriorul peretelui, este solutia care permite culisarea unei usi glisante (usa se pastreaza la vedere), fara deteriorarea peretelui existent
Kit gips-carton : versiune neasamblata a structurii sistemului. Permite optimizarea sarcinilor datorita unui spatiu limitat de 140 x 2310 x 110 mm. De asemenea, permite alegerea in santier a grosimii structurii, in functie de usa aleasa (gros.100 / gros. 125)
Lacuit (usi din lemn) : foi/panouri prelucrate in general din MDF (pasta din bucati de lemn, mai buna decat furnirul), astfel incat sa fie netede la atingere si vopsite ulterior cu un lac transparent sau opac
Laminat (usi din lemn) : acoperire/placare realizata cu o folie din plastic imprimata similar cu aspectul lemnului. Structura interna este de obicei din furnir.
Mici traverse orizontale de consolidare: suporti ai structurii (versiunea zidarie) care in momentul prinderii cu tencuiala de plasa, confera structurii o mai mare rezistenta si rigiditate, contrastand cu tensiunile generate prin intarirea tencuielii. Sunt concepute astfel incat la aplicarea tencuielii sa nu ramana spatii goale.
Montant vertical : element vertical al structurii, dispus la intrarea in compartimentul de glisare. Este probabil elementul slab al structurii, la care pot aparea fisuri, identificand punctul cel mai indepartat pentru sustinerea peretilor.
Montare cu incastrare: posibilitatea de a monta structura sistemului direct in santier (sau spatiile de lucru), cu grosimea dorita (grosime perete finisat 100 mm sau 125 mm)
Motorizare: accesoriu pentru aplicatii de interior, dar si de exterior, care permit deschiderea si inchiderea automata a usii.
Non standard : dimensiuni non standard ale structurii sistemului
Opritor usa reglabil : elemente care se aplica direct pe sina pentru a evita izbirea usii, atat la deschidere, cat si la inchidere. Dispozitivul pentru oprirea usii din interiorul structurii este montat deja si este reglabil in functie de necesitati, datorita sinei extractibile. Opritorul la inchidere este fixat, insa, dupa montarea usii
OSB : material din lemn realizat cu rasini sintetice si cu furnir subtire
Perete finisat : grosimea finala a peretelui ce gazduieste structura, inclusiv tencuiala sau placa din gips-carton.
Plasa pe care se fixeaza tencuiala peste margini : plasa striata cu ochiuri dese (50×25 mm), dispusa intre tabla si tencuiala, care permite tencuielii sa fie fixata mai bine. Plasa Eclisse pentru versiunea zidarie, depaseste marginile casetei metalice pentru a evita astfel aplicarea unor plase suplimentare.
Plasa striata : plasa cu striatii pentru a imbunatati aderenta tencuielii
Profil inferior sub cadru : profil metalic care are functia de a corecta eventualele diferente de nivel intre caseta metalica si pardoseala finisata.
Profil Security : profil din aluminiu extrudat care se aplica in zonele frezate ale usilor glisante. Protejeaza “lacasul” de glisare impotriva eventualelor umflaturi (ce pot fi determinate de prezenta umiditatii).
Rallenty Soft : accesoriu pentru sistemele de interior. Asigura o miscare delicata si silentioasa: incetineste miscarea, iar inchiderea usii se realizeaza usor.
Raza (Eclisse Circular): masura determinata de cercul ipotetic format de structura pana la interaxul aceleiasi structuri. Unei raze mai mici ii corespunde o curbura mai mare a usii.
Sablare : procedeu mecanic de erodare a suprafetei unui material, prin abraziune provocata de un jet de nisip si aer, care permite gravarea de imagini/forme pe foaia de sticla.
Satinat: aspect final al finisajului ce face parte din categoria semi-opac.
Sens de deschidere : directie care stabileste directia de culisare a usii in compartimentul de glisare (dreapta sau stanga).
Siderale: sistem de glisare pentru deschideri extra-large, ce pot ajunge pana la 1500 mm in latime si 2900 mm in inatime pentru fiecare foaie de usa (grosime perete finit 125 mm/150 mm).
Sina (extractibila) : locul in care gliseaza carucioarele de glisare, ce permit miscarea usii. Posibilitatea de a extrage sina permite inlocuirea tuturor partilor supuse uzurii (sina, accesorii, opritor de usa, etc.), precum si aplicarea accesoriilor intr-o faza ulterioara.
Sincronie pentru foaie dubla : accesorii pentru interior care permit deschiderea si inchiderea simultana a doua usi.
Sincronizare pentru Telescopica : Mecanism de sincronizare a usilor telescopice (2 usi paralele la stanga sau 2 usi paralele la dreapta), care permite miscarea simultana a celor doua usi culisate in aceeasi directie: prima usa incepe deplasarea, o angreneaza pe cealalta si impreuna continua o miscare simultana, uniforma, silentioasa, sigura si fara socuri.
Spatiu pentru geam : sectiune centrala la usa in care se poate introduce un geam
Spatiul maxim disponibil : este golul care trebuie lasat pentru a pozitiona, in mod corect, o structura (inaltime si latime). Este dat de suma dimensiunilor golului de trecere, dimensiuni ale buzunarului intern al peretelui si dimensiunea peretelui.
Sticla securizata termic: sticla supusa unui proces de prelucrare, care prevede incalzirea materialului la 500-700°C si ulterior, racirea rapida. Sticla in placa confera o mai mare rezistenta. In cazul unui impact, sticla se sfarama in bucati foarte mici.
Sticla turnata (prin topire): modelarea si decuparea efectuate pe un suport de sticlă, modalitati de prelucrare posibile printr-un ciclu de topire a sticlei.
Structura metalica : carcasa metalica incastrata in interiorul peretilor si compartiment de pozitionare si glisare al foii de usa
Suport (cornier) : dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare, aplicabil usilor din sticla, dupa o prealabila incizie de tip “coada de randunica”. Cornierul este indicat pentru usi din sticla cu greutate maxima de 80 kg si grosime 10 mm.
Tabla pentru inchidere (cu striatii) : tabla cu striatii care sporeste rigiditatea si robustetea structurii. Tabla cu striatii pentru inchidere Eclisse are grosimea de 0,7 mm.
Tanganika: varietate de lemn. Poate fi tip MDF sau masiv.
Tencuiala: este un strat de acoperire si protectie a peretilor. Aceasta, pe langa functia de protectie, are si functie estetica
Toc: cadru din lemn pentru finisarea usii. Acopera marginile structurii, traversei superioare si montantului vertical principal.
Toc vertical principal : element al structurii metalice, reprezinta montantul vertical principal al structurii in care bate panoul de usa.
Traversa superioara: element orizontal superior fix al structurii, in care se fixeaza sina (extractibila)
Unico: sistem de glisare pentru un singur panou usa.
- C
Care depaseste dimensiunea (plasa):
sectiune a plasei care iese si depaseste marginea structurii tencuite a sistemului. Previne formarea crapaturilor si fisurilor cauzate de imbinarea a doua materiale complet diferite (tabla si material perforat)
Carucioare de glisare :
elemente care permit usii alunecarea/culisarea pe sina. Carucioarele de glisare cu rulmenti (tip sfera) garanteaza durabilitatea, culisarea lina si silentiozitate in timpul glisarii. Acestea pot suporta o greutate a panoului de usa de 80 kg sau 120 kg.
Clema:
dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare care se aplica direct pe foaia de sticla si se recomanda usilor cu greutatea de maxim 100 kg, grosimea foii de usa de 8 mm sau 10 mm.
Compartiment intern :
lacasul in care se gliseaza usa. Pentru a permite culisarea, grosimea usii trebuie sa fie mai mica decat compartimentul de glisare de 12-14 mm.
- D
Deschidere / Gol de trecere :
dimensiune efectiva a golului (latime si inaltime) in care urmeaza sa fie introdusa usa.
Distantiator :
profil din tabla care mentine distantarea montantilor: vertical si orizontal
Distantier de aliniere :
profil din tabla zincata care are rolul de distantiator secund. Latimea este egala cu partea interna a profilului si lungimea pana la jumatatea compartimentului de glisare, usureaza punerea in opera, deoarece fixeaza carcasa montantului mobil, mentinandu-l perfect alineat.
Doze electrice (sau casete de derivatie) :
caseta de derivatie consta intr-un suport din plastic in care se gaseste un punct de repartitie (derivatie) de linie/i secundara/e de cea primara in care se va face o schimbare de directie obtinuta cu intrerupatoare, prize de curent, termostate, prize de telefonie etc.
- E
Extensie:
structura care prevede instalarea a doua panouri usa
- F
Frezare:
operatiune speciala care se executa la usi din lemn
- G
Ghidaj usa autocentranta :
element plastic ce face ca usa sa gliseze perpendicular pe sina. Ghidajul usii aluneca pe canalul standard disponibil la usile glisante. Se aplica direct pe structura fara a face gauri in pardoseala si permite centrarea imediata pe ghidaj (nu se mai pierde timp cu masurarea si perforarea pardoselii).
Gips-carton:
gips-cartonul este un material de constructie. In prezent este unul din cele mai folosite materiale in constructiile usoare, datorita rapiditatii cu care este aplicat si caracteristicilor sale speciale de izolare termica si fonica. Se comercializeaza in panouri de diferite dimensiuni, grecvente fiind 1200×2000 mm. Grosimea utilizata pentru dimensiunile peretelui finisat este cea a placii cu dimensiune standard 12,5 mm.
Greutate:
greutate maxima suportata de carucioarele de glisare. Pentru Eclisse, greutatea standard este de 80 kg, la cerere se poate ajunge pana la 120 kg (solutii pentru interior). In cazul obloanelor si grilajelor, greutatea standard este de 120 kg.
- I
Imbinare dubla :
este un accesoriu universal care permite obtinerea unui sistem cu doua usi, utilizand doua accesorii pentru un singur panou de usa.
Imbinare realizata din polistiren :
element care se afla pe traversa superioara a structurii metalice, destinata peretilor din zidarie, care contribuie la absorbtia eventualelor miscari ale structurii
- K
Kit de inchidere :
ansamblu de componente metalice care permit deschiderea si inchiderea unei usi
Kit extern pentru zid :
kit-ul de glisare, aplicat la exteriorul peretelui, este solutia care permite culisarea unei usi glisante (usa se pastreaza la vedere), fara deteriorarea peretelui existent
Kit gips-carton :
versiune neasamblata a structurii sistemului. Permite optimizarea sarcinilor datorita unui spatiu limitat de 140 x 2310 x 110 mm. De asemenea, permite alegerea in santier a grosimii structurii, in functie de usa aleasa (gros.100 / gros. 125)
- L
Lacuit (usi din lemn) :
foi/panouri prelucrate in general din MDF (pasta din bucati de lemn, mai buna decat furnirul), astfel incat sa fie netede la atingere si vopsite ulterior cu un lac transparent sau opac
Laminat (usi din lemn) :
acoperire/placare realizata cu o folie din plastic imprimata similar cu aspectul lemnului. Structura interna este de obicei din furnir.
- M
Mici traverse orizontale de consolidare:
suporti ai structurii (versiunea zidarie) care in momentul prinderii cu tencuiala de plasa, confera structurii o mai mare rezistenta si rigiditate, contrastand cu tensiunile generate prin intarirea tencuielii. Sunt concepute astfel incat la aplicarea tencuielii sa nu ramana spatii goale.
Montant vertical :
element vertical al structurii, dispus la intrarea in compartimentul de glisare. Este probabil elementul slab al structurii, la care pot aparea fisuri, identificand punctul cel mai indepartat pentru sustinerea peretilor.
Montare cu incastrare:
posibilitatea de a monta structura sistemului direct in santier (sau spatiile de lucru), cu grosimea dorita (grosime perete finisat 100 mm sau 125 mm)
Motorizare:
accesoriu pentru aplicatii de interior, dar si de exterior, care permit deschiderea si inchiderea automata a usii.
- N
Non standard :
dimensiuni non standard ale structurii sistemului
- O
Opritor usa reglabil :
elemente care se aplica direct pe sina pentru a evita izbirea usii, atat la deschidere, cat si la inchidere. Dispozitivul pentru oprirea usii din interiorul structurii este montat deja si este reglabil in functie de necesitati, datorita sinei extractibile. Opritorul la inchidere este fixat, insa, dupa montarea usii
OSB :
material din lemn realizat cu rasini sintetice si cu furnir subtire
- P
Perete finisat :
grosimea finala a peretelui ce gazduieste structura, inclusiv tencuiala sau placa din gips-carton.
Plasa pe care se fixeaza tencuiala peste margini :
plasa striata cu ochiuri dese (50×25 mm), dispusa intre tabla si tencuiala, care permite tencuielii sa fie fixata mai bine. Plasa Eclisse pentru versiunea zidarie, depaseste marginile casetei metalice pentru a evita astfel aplicarea unor plase suplimentare.
Plasa striata :
plasa cu striatii pentru a imbunatati aderenta tencuielii
Profil inferior sub cadru :
profil metalic care are functia de a corecta eventualele diferente de nivel intre caseta metalica si pardoseala finisata.
Profil Security :
profil din aluminiu extrudat care se aplica in zonele frezate ale usilor glisante. Protejeaza “lacasul” de glisare impotriva eventualelor umflaturi (ce pot fi determinate de prezenta umiditatii).
- R
Rallenty Soft :
accesoriu pentru sistemele de interior. Asigura o miscare delicata si silentioasa: incetineste miscarea, iar inchiderea usii se realizeaza usor.
Raza (Eclisse Circular):
masura determinata de cercul ipotetic format de structura pana la interaxul aceleiasi structuri. Unei raze mai mici ii corespunde o curbura mai mare a usii.
- S
Sablare :
procedeu mecanic de erodare a suprafetei unui material, prin abraziune provocata de un jet de nisip si aer, care permite gravarea de imagini/forme pe foaia de sticla.
Satinat:
aspect final al finisajului ce face parte din categoria semi-opac.
Sens de deschidere :
directie care stabileste directia de culisare a usii in compartimentul de glisare (dreapta sau stanga).
Siderale:
sistem de glisare pentru deschideri extra-large, ce pot ajunge pana la 1500 mm in latime si 2900 mm in inatime pentru fiecare foaie de usa (grosime perete finit 125 mm/150 mm).
Sina (extractibila) :
locul in care gliseaza carucioarele de glisare, ce permit miscarea usii. Posibilitatea de a extrage sina permite inlocuirea tuturor partilor supuse uzurii (sina, accesorii, opritor de usa, etc.), precum si aplicarea accesoriilor intr-o faza ulterioara.
Sincronie pentru foaie dubla :
accesorii pentru interior care permit deschiderea si inchiderea simultana a doua usi.
Sincronizare pentru Telescopica :
Mecanism de sincronizare a usilor telescopice (2 usi paralele la stanga sau 2 usi paralele la dreapta), care permite miscarea simultana a celor doua usi culisate in aceeasi directie: prima usa incepe deplasarea, o angreneaza pe cealalta si impreuna continua o miscare simultana, uniforma, silentioasa, sigura si fara socuri.
Spatiu pentru geam :
sectiune centrala la usa in care se poate introduce un geam
Spatiul maxim disponibil :
este golul care trebuie lasat pentru a pozitiona, in mod corect, o structura (inaltime si latime). Este dat de suma dimensiunilor golului de trecere, dimensiuni ale buzunarului intern al peretelui si dimensiunea peretelui.
Sticla securizata termic:
sticla supusa unui proces de prelucrare, care prevede incalzirea materialului la 500-700°C si ulterior, racirea rapida. Sticla in placa confera o mai mare rezistenta. In cazul unui impact, sticla se sfarama in bucati foarte mici.
Sticla turnata (prin topire):
modelarea si decuparea efectuate pe un suport de sticlă, modalitati de prelucrare posibile printr-un ciclu de topire a sticlei.
Structura metalica :
carcasa metalica incastrata in interiorul peretilor si compartiment de pozitionare si glisare al foii de usa
Suport (cornier) :
dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare, aplicabil usilor din sticla, dupa o prealabila incizie de tip “coada de randunica”. Cornierul este indicat pentru usi din sticla cu greutate maxima de 80 kg si grosime 10 mm.
- T
Tabla pentru inchidere (cu striatii)
tabla cu striatii care sporeste rigiditatea si robustetea structurii. Tabla cu striatii pentru inchidere Eclisse are grosimea de 0,7 mm.
Tanganika:
varietate de lemn. Poate fi tip MDF sau masiv.
Tencuiala::
este un strat de acoperire si protectie a peretilor. Aceasta, pe langa functia de protectie, are si functie estetica
Toc:
cadru din lemn pentru finisarea usii. Acopera marginile structurii, traversei superioare si montantului vertical principal.
Toc vertical principal :
element al structurii metalice, reprezinta montantul vertical principal al structurii in care bate panoul de usa.
Traversa superioara:
element orizontal superior fix al structurii, in care se fixeaza sina (extractibila)
- U
Unico:
sistem de glisare pentru un singur panou usa.
- C
Care depaseste dimensiunea (plasa):
Carucioare de glisare :
Clema:
Compartiment intern :
sectiune a plasei care iese si depaseste marginea structurii tencuite a sistemului. Previne formarea crapaturilor si fisurilor cauzate de imbinarea a doua materiale complet diferite (tabla si material perforat)
elemente care permit usii alunecarea/culisarea pe sina. Carucioarele de glisare cu rulmenti (tip sfera) garanteaza durabilitatea, culisarea lina si silentiozitate in timpul glisarii. Acestea pot suporta o greutate a panoului de usa de 80 kg sau 120 kg.
dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare care se aplica direct pe foaia de sticla si se recomanda usilor cu greutatea de maxim 100 kg, grosimea foii de usa de 8 mm sau 10 mm.
lacasul in care se gliseaza usa. Pentru a permite culisarea, grosimea usii trebuie sa fie mai mica decat compartimentul de glisare de 12-14 mm.
- D
Deschidere / Gol de trecere :
Distantiator :
Distantier de aliniere :
Doze electrice (sau casete de derivatie) :
dimensiune efectiva a golului (latime si inaltime) in care urmeaza sa fie introdusa usa.
profil din tabla care mentine distantarea montantilor: vertical si orizontal
profil din tabla zincata care are rolul de distantiator secund. Latimea este egala cu partea interna a profilului si lungimea pana la jumatatea compartimentului de glisare, usureaza punerea in opera, deoarece fixeaza carcasa montantului mobil, mentinandu-l perfect alineat.
caseta de derivatie consta intr-un suport din plastic in care se gaseste un punct de repartitie (derivatie) de linie/i secundara/e de cea primara in care se va face o schimbare de directie obtinuta cu intrerupatoare, prize de curent, termostate, prize de telefonie etc.
- E
Extensie:
structura care prevede instalarea a doua panouri usa
- F
Frezare:
operatiune speciala care se executa la usi din lemn
- G
Ghidaj usa autocentranta :
Gips-carton:
Greutate:
element plastic ce face ca usa sa gliseze perpendicular pe sina. Ghidajul usii aluneca pe canalul standard disponibil la usile glisante. Se aplica direct pe structura fara a face gauri in pardoseala si permite centrarea imediata pe ghidaj (nu se mai pierde timp cu masurarea si perforarea pardoselii).
gips-cartonul este un material de constructie. In prezent este unul din cele mai folosite materiale in constructiile usoare, datorita rapiditatii cu care este aplicat si caracteristicilor sale speciale de izolare termica si fonica. Se comercializeaza in panouri de diferite dimensiuni, grecvente fiind 1200×2000 mm. Grosimea utilizata pentru dimensiunile peretelui finisat este cea a placii cu dimensiune standard 12,5 mm.
greutate maxima suportata de carucioarele de glisare. Pentru Eclisse, greutatea standard este de 80 kg, la cerere se poate ajunge pana la 120 kg (solutii pentru interior). In cazul obloanelor si grilajelor, greutatea standard este de 120 kg.
- I
Imbinare dubla :
Imbinare realizata din polistiren :
este un accesoriu universal care permite obtinerea unui sistem cu doua usi, utilizand doua accesorii pentru un singur panou de usa.
element care se afla pe traversa superioara a structurii metalice, destinata peretilor din zidarie, care contribuie la absorbtia eventualelor miscari ale structurii
- K
Kit de inchidere :
Kit extern pentru zid :
Kit gips-carton :
ansamblu de componente metalice care permit deschiderea si inchiderea unei usi
kit-ul de glisare, aplicat la exteriorul peretelui, este solutia care permite culisarea unei usi glisante (usa se pastreaza la vedere), fara deteriorarea peretelui existent
versiune neasamblata a structurii sistemului. Permite optimizarea sarcinilor datorita unui spatiu limitat de 140 x 2310 x 110 mm. De asemenea, permite alegerea in santier a grosimii structurii, in functie de usa aleasa (gros.100 / gros. 125)
- L
Lacuit (usi din lemn) :
Laminat (usi din lemn) :
foi/panouri prelucrate in general din MDF (pasta din bucati de lemn, mai buna decat furnirul), astfel incat sa fie netede la atingere si vopsite ulterior cu un lac transparent sau opac
acoperire/placare realizata cu o folie din plastic imprimata similar cu aspectul lemnului. Structura interna este de obicei din furnir.
- M
Mici traverse orizontale de consolidare:
Montant vertical :
Montare cu incastrare:
Motorizare:
suporti ai structurii (versiunea zidarie) care in momentul prinderii cu tencuiala de plasa, confera structurii o mai mare rezistenta si rigiditate, contrastand cu tensiunile generate prin intarirea tencuielii. Sunt concepute astfel incat la aplicarea tencuielii sa nu ramana spatii goale.
element vertical al structurii, dispus la intrarea in compartimentul de glisare. Este probabil elementul slab al structurii, la care pot aparea fisuri, identificand punctul cel mai indepartat pentru sustinerea peretilor.
posibilitatea de a monta structura sistemului direct in santier (sau spatiile de lucru), cu grosimea dorita (grosime perete finisat 100 mm sau 125 mm)
accesoriu pentru aplicatii de interior, dar si de exterior, care permit deschiderea si inchiderea automata a usii.
- N
Non standard :
dimensiuni non standard ale structurii sistemului
- O
Opritor usa reglabil :
OSB :
elemente care se aplica direct pe sina pentru a evita izbirea usii, atat la deschidere, cat si la inchidere. Dispozitivul pentru oprirea usii din interiorul structurii este montat deja si este reglabil in functie de necesitati, datorita sinei extractibile. Opritorul la inchidere este fixat, insa, dupa montarea usii
material din lemn realizat cu rasini sintetice si cu furnir subtire
- P
Perete finisat :
Plasa pe care se fixeaza tencuiala peste margini :
Plasa striata :
Profil inferior sub cadru :
Profil Security :
grosimea finala a peretelui ce gazduieste structura, inclusiv tencuiala sau placa din gips-carton.
plasa striata cu ochiuri dese (50×25 mm), dispusa intre tabla si tencuiala, care permite tencuielii sa fie fixata mai bine. Plasa Eclisse pentru versiunea zidarie, depaseste marginile casetei metalice pentru a evita astfel aplicarea unor plase suplimentare.
plasa cu striatii pentru a imbunatati aderenta tencuielii
profil metalic care are functia de a corecta eventualele diferente de nivel intre caseta metalica si pardoseala finisata.
profil din aluminiu extrudat care se aplica in zonele frezate ale usilor glisante. Protejeaza “lacasul” de glisare impotriva eventualelor umflaturi (ce pot fi determinate de prezenta umiditatii).
- R
Rallenty Soft :
Raza (Eclisse Circular):
accesoriu pentru sistemele de interior. Asigura o miscare delicata si silentioasa: incetineste miscarea, iar inchiderea usii se realizeaza usor.
masura determinata de cercul ipotetic format de structura pana la interaxul aceleiasi structuri. Unei raze mai mici ii corespunde o curbura mai mare a usii.
- S
Sablare :
Satinat:
Sens de deschidere :
Siderale:
Sina (extractibila) :
Sincronie pentru foaie dubla :
Sincronizare pentru Telescopica :
Spatiu pentru geam :
Spatiul maxim disponibil :
Sticla securizata termic:
Sticla turnata (prin topire):
Structura metalica :
Suport (cornier) :
procedeu mecanic de erodare a suprafetei unui material, prin abraziune provocata de un jet de nisip si aer, care permite gravarea de imagini/forme pe foaia de sticla.
aspect final al finisajului ce face parte din categoria semi-opac.
directie care stabileste directia de culisare a usii in compartimentul de glisare (dreapta sau stanga).
sistem de glisare pentru deschideri extra-large, ce pot ajunge pana la 1500 mm in latime si 2900 mm in inatime pentru fiecare foaie de usa (grosime perete finit 125 mm/150 mm).
locul in care gliseaza carucioarele de glisare, ce permit miscarea usii. Posibilitatea de a extrage sina permite inlocuirea tuturor partilor supuse uzurii (sina, accesorii, opritor de usa, etc.), precum si aplicarea accesoriilor intr-o faza ulterioara.
accesorii pentru interior care permit deschiderea si inchiderea simultana a doua usi.
Mecanism de sincronizare a usilor telescopice (2 usi paralele la stanga sau 2 usi paralele la dreapta), care permite miscarea simultana a celor doua usi culisate in aceeasi directie: prima usa incepe deplasarea, o angreneaza pe cealalta si impreuna continua o miscare simultana, uniforma, silentioasa, sigura si fara socuri.
sectiune centrala la usa in care se poate introduce un geam
este golul care trebuie lasat pentru a pozitiona, in mod corect, o structura (inaltime si latime). Este dat de suma dimensiunilor golului de trecere, dimensiuni ale buzunarului intern al peretelui si dimensiunea peretelui.
sticla supusa unui proces de prelucrare, care prevede incalzirea materialului la 500-700°C si ulterior, racirea rapida. Sticla in placa confera o mai mare rezistenta. In cazul unui impact, sticla se sfarama in bucati foarte mici.
modelarea si decuparea efectuate pe un suport de sticlă, modalitati de prelucrare posibile printr-un ciclu de topire a sticlei.
carcasa metalica incastrata in interiorul peretilor si compartiment de pozitionare si glisare al foii de usa
dispozitiv de prindere a usilor sticla. Este un sistem de fixare, aplicabil usilor din sticla, dupa o prealabila incizie de tip “coada de randunica”. Cornierul este indicat pentru usi din sticla cu greutate maxima de 80 kg si grosime 10 mm.
- T
Tabla pentru inchidere (cu striatii) :
Tanganika:
Tencuiala::
Toc:
Toc vertical principal :
Traversa superioara:
tabla cu striatii care sporeste rigiditatea si robustetea structurii. Tabla cu striatii pentru inchidere Eclisse are grosimea de 0,7 mm.
varietate de lemn. Poate fi tip MDF sau masiv.
este un strat de acoperire si protectie a peretilor. Aceasta, pe langa functia de protectie, are si functie estetica
cadru din lemn pentru finisarea usii. Acopera marginile structurii, traversei superioare si montantului vertical principal.
element al structurii metalice, reprezinta montantul vertical principal al structurii in care bate panoul de usa.
element orizontal superior fix al structurii, in care se fixeaza sina (extractibila)
- U
Unico:
sistem de glisare pentru un singur panou usa.