O CASĂ MODERNĂ ȘI ELEGANTĂ ÎN STIL NORDIC
Cu scopul de a face o casă primitoare și confortabilă pentru o familie tânără din Vilnius, arhitectul Ieva Prunskaitė de la studioul Prusta a reproiectat interioarele, luând și decizii neconvenționale. Ca rezultat s-au obținut ambiente sobre și rafinate în care ușile dispar în perete fără a încărca spațiile.
Modificările sunt evidente imediat ce treci pragul casei. Între ușa principală și sufragerie, arhitecta a creat un fel de cub care traversează planul în diagonală, în interiorul căruia a creat un dulap mare. Volumul său este accentuat atât de detaliile din lemn frezat pe o parte și de vopseaua decorativă închisă la culoare pe cealalată parte. Lemnul, tencuiala și cimentul sunt cele trei elemente care sunt propuse și îmbinate în toată casa. Detaliile și culorile interioarelor sunt puține, dar au întotdeauna un puternic rol decorativ
Până și scările au fost schimbate în așa măsură încât sunt greu de recunoscut. Structura elicoidală a scărilor era deja prezentă, dar pentru a-i face prezența cât mai armonioasă s-au redus elementele mari de susținere a treptelor, iar suporții și partea inferioară a treptelor au fost vopsite în alb, astfel încât scara pare acum aproape suspendată în aer.
Tavanul livingului a necesitat o atenție specială, deoarece o parte a camerei s-a îndreptat brusc în sus, dând impresia că a creat o fântână. Prin urmare, arhitectul a optat pentru un tavan cu motive geometrice fațetate, cu o dinamică vizuală delicată de la un etaj la altul. O soluție îndrăzneață, bine primită de tinerii beneficiari, care și-au asumat acest risc și acum sunt foarte mulțumiți de rezultat.
Șemineul este un accent important în spațiu, minimalist și liniar, în timp ce mobilierul din lemn al barului, montat pe perete, este un detaliu care întrerupe peretele gri.
Zona de bucătărie începe cu o podea de beton gri deschis. Mobilierul alb, electrocasnicele și hota cu plită integrată contribuie la crearea unei atmosfere de curățenie. Pentru această bucătărie, arhitectul a proiectat două panouri de uși, ideale pentru depozitarea micilor electrocasnice de zi cu zi precum ceainic, storcător, cafetieră. Fundalul acestei nișe este iluminat din spate, pentru a fi și mai funcțional.
La parter se află o cameră dublă cu birou și o baie pentru oaspeți. Gresia neagră și inserțiile de lemn se asortează în culorile zonei de zi, în timp ce un perete cu oglindă mărește optic camera mică.
Scările conduc la un perete din sticlă securizată, în spatele căruia se află camera de joacă pentru copii. Arhitectul dezvăluie că această decizie a fost luată după ce a văzut proiectul inițial: cele două camere existente destinate copiilor erau mici și întunecate. Peretele despărțitor din sticlă a adăugat mai multă lumină încăperii, punând în valoare scara.
Majoritatea modificărilor au fost rezervate dormitorului matrimonial. Anterior, exista o cameră mică, un dulap și o baie separată. Arhitectul a decis să combine totul într-un spațiu unic. În jurul unei ferestre orizontale înguste, designerul a proiectat încorporarea în pereți a unor șifoniere mari caracterizate de o linie simplă.
Majoritatea modificărilor au fost rezervate dormitorului matrimonial. Anterior, exista o cameră mică, un dulap și o baie separată. Arhitectul a decis să combine totul într-un spațiu unic. În jurul unei ferestre orizontale înguste, designerul a proiectat încorporarea în pereți a unor șifoniere mari caracterizate de o linie simplă.
Pe partea opusă a camerei, a fost creată o baie în spatele unui perete de metal negru cu decupaje în motive art deco. Din perspectivă frontală se evidențiază forma acoperișului în pantă. Baia este atent proiectată cu spații încăpătoare de depozitare, dar totuși discrete: nișe pentru accesoriile de igienă și un dulap cu oglindă lângă toaletă.
Peretele tăbliei patului se evidențiază prin tencuiala decorativă de culoare închisă și inserțiile benzilor metalice din alamă.
Pentru a menține suprafețele curate, în toată casa au fost instalate uși albe, care se integrează perfect la pereții din jur. Datorită sistemelor ECLISSE Syntesis Line Battente, ușile devin aproape invizibile, perfect integrate și punctate doar de mânerul negru.
Versatile și esențiale, ușile ECLISSE Syntesis Line Battente sunt ideale în cadrul soluțiilor de design contemporan și minimalist, tipice stilului nordic, se potrivesc discret în linia peretelui, integrându-se complet.