Producem uși de interior: Filomuro, Glisante, Clasice.
Categorii Produse
LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

Cuvântul Luminary ar înseamna literalmente: sursă de lumină. Cu toate acestea, dacă este conceput într-un mod mai abstract, poate fi interpretat ca o sursă de inspirație. Și poate că această a doua definiție este cea mai potrivită pentru a descrie acest complex rezidențial construit pe 21 etaje în inima orașului finlandez Tampere.

Clădirea de locuințe este împărțită în două părți. Partea inferioară este formată dintr-un bloc cu șapte etaje și face referire din punct de vedere stilistic, la aspectul de turn. Priveliștea din clădire este fascinantă: de aici se pot vedea turnul Näsinneula, creasta Pispala și coșurile înalte ale cartierului industrial, evidențiate la orizont. Lacurile Näsijärvi, Pyhäjärvi și Roine strălucesc la poalele clădirii și chiar și mașinile care trec cu viteză pe străzile din centrul orașului arată ca niște mașinuțe de jucărie. Cele trei corpuri de scări ale complexului Luminary au un hol comun, proiectat ca un spațiu elegant de lounge, unde se poate socializa, se poate lucra la computer sau chiar se poate savura o cafea.

Chiar și nerezidenţii pot accesa incinta acestui complex, datorită unei cantine publice şi a unui restaurant cu terasă, ambele situate la cele două etaje inferioare.

LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

Un zgârie-nori impresionant pentru orașul finlandez Tampere

Dialogul privind proiectul noului șantier între compania multinațională de construcții Skanska și orașul Tampere a început încă din 2011. A fost lansată o licitație pentru a încredința proiectarea noii clădiri cu scopul de a crea un punct de reper, de înaltă clasă, în zona gării, aflată în rapidă dezvoltare. „Cetăţenii erau de părere că, dacă urma să fie construită o clădire înaltă, trebuie să fie cât mai înaltă posibil”, își amintește domnul Jouni Rantanen, design manager la Skanska.

De asemenea, dorința a fost de a se crea o fațadă care să combine designul scandinav, arhitectura sustenabilă finlandeză și stilul modern, pentru a se potrivi cât mai bine în peisajul urban al orașului. Pentru proiectarea acestuia din urmă, a fost selectată compania BST-Arkkitehdit Ltd., pe care Skanska o cunoștea deja ca partener.

Complexul Luminary a trebuit să fie proiectat de la început până la sfârșit, fără compromisuri cu privire la calitate. Pentru a susține această exigență, Mikko Vesanen și Anna Katriina Tilli de la studioul de design MAK interior, sunt două figuri implicate în proiectarea clădirii încă de la început.

LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

„Skanska a depășit provocările din calea construcției unei noi clădiri și imediat a prezentat doi designeri de interior în proiect”, spune Anna Katriina Tilli. “A fost minunat să lucrez cu doi designeri de interior ca aceștia. Lucrarea a fost splituită, așa că MAK a proiectat o parte din apartamente, noi o altă parte”, relatează arhitectul Petri Tavilampi de la BST-Arkkitehdit Ltd.


Luminary trebuia să fie o lucrare de excelență a calității din punct de vedere al ingineriei și finisajelor, atât la interior, cât și la exterior. Arhitectul Tavilampi a spus că pentru fațadă a fost aleasă o suprafață de piatră albă netedă, deoarece o fațadă omogenă permite murdăriei să alunece mai ușor la ploaie. În acest fel, fațada poate rămâne nealterată cu mult mai mult timp. Pentru a contrasta albul, cealaltă culoare selectată a fost negru, o alegere la fel de elegantă și minimalistă.

Stilul rafinat continuă și în interiorul apartamentelor. Arhitectura scandinavă, combinată cu amenajările funcționale și materialele naturale destinate suprafațelor, au făcut apartamentele Luminary primitoare și generoase. Clienților li s-a oferit posibilitatea de a personaliza spațiile interioare ale apartamentelor, iar Skanka a oferit tuturor noilor rezidenți servicii de consultanță gratuite cu proprii designeri de interior.

LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

Spațiu și funcționalitate cu sistemele ECLISSE

Apartamentele urmau să aibă un aer modern și spațios. În acest sens, atenția s-a focusat pe doi factori:

  • priveliștea panoramică de la ferestre,
  • perspectiva la interior a apartamentelor, de la o cameră la alta.

Pentru a se menține frumusețea minimalismului în ambientele ample, au fost instalate sistemele de uși glisante ECLISSE în aproape toate apartamentele.

„Alegerea ușilor glisante ECLISSE a fost o decizie certă, aproape obligatorie, atâta timp cât proiectul impunea standarde de calitate foarte înalte. Ușile glisante oferă un plus de spațiu util, sunt moderne și fiabile din punct de vedere funcțional. Mai mult, beneficiarii nu trebuie să țină cont de deschiderea ușii în nici o cameră”, a explicat arhitectul Tavilampi.

LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

Specialiștii ECLISSE au asistat echipa de proiectanți în alegerea celor mai adecvate uși, astfel încât sistemele glisante să se potrivească în faza de instalare la tipologia zidurilor. Designerii de interior Tilli și Vesanen au apreciat sprijinul primit pe întreaga perioadă a proiectului, cu maximă promptitudine și înalt profesionalism.

Pentru complexul Luminary, au fost furnizate peste 30 sisteme ECLISSE pentru uși glisante cu diferite dimensiuni. „Multitudinea de opțiuni și varietatea produselor ECLISSE au reprezentat un avantaj imens: în cazul retransformării clădirilor se pot ivi mari provocări în amenajrea spațiilor și mai ales în dimensionarea ușilor; iar în acest caz adaptabilitatea soluțiilor disponibile de la ECLISSE a jucat un rol foarte important”, a spus designerul de interior Tilli.

Cu siguranță, Luminary și-a atins obiectivul de a fi un punct de referință extraordinar în Tampere. Acum, în peisajul urban, lângă turnul Näsinneula, coșurile roșii și hotelul Torni, se evidențiază o nouă și emblematică capodoperă constructivă finlandeză.

LUMINARY: APARTAMENTE DE LUX ÎN ORAȘUL TAMPERE, FINLANDA

În 2018, Luminary a câștigat premiul I la Premiile Internaționale Tekla Global BIM din seria Best International Project Series.

Proiect: Clădire înaltă de apartamente Luminary, Finlanda
Inaltime: 70 metri
Etaje: 21
Numar apartamente: 188
Firma de constructii: Skanska
Proiect: BST-arkkitehdit Ltd.
Interior: studio MAK
Suprafața medie a apartamentelor: 55 mp
Produse: sisteme uși glisante ECLISSE UNICO, ECLISSE ESTENSIONE
Foto: Muotolevy.fi