Produsele din colecția ECLISSE 40 – soluția exigențelor arhitecturale moderne
Începând cu prima criză energetică din anii 1970, atenția acordată subiectului eficienței și economisirii energiei în clădiri a crescut din ce în ce mai mult. Acest lucru dă naștere unei conștientizari generale a importanței reducerii consumului și a utilizării mai eficiente a resurselor disponibile.
NZEB, acronim pentru Nearly Zero Energy Building, se referă la un tip de clădire cu eficiență energetică ridicată, adică caracterizată prin consum extrem de redus, care tinde spre zero.
Directiva europeană impune ca toate clădirile nou construite începând cu ianuarie 2021 să respecte nivelul NZEB sau echivalent, iar această tendință a fost implementată și la nivel național de multe țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv Italia.
Acest proiect din provincia Brescia este din toate punctele de vedere o clădire NZEB. Pe lângă teorie (calcule energetice în faza de proiectare), chiar și în practică structura efectiv nu consumă, sau mai degrabă consumă foarte puțin, exploatând energia autoprodusă de sistemele de energie regenerabilă precum panourile fotovoltaice, termoficarea și energia geotermală. În această clădire există un important sistem fotovoltaic cu acumulatori care permite întreținerea în regim de autoconsum, o alegere conștientă a clientului, constructorului și proiectantului, precum și o intervenție care a necesitat colaborarea experților și consultanților externi, precum inginerii sistemelor termice termici și profesioniștii în proiectare.
Rolul arhitectului este crucial în crearea unor medii interne confortabile și încurajarea, prin proiectare arhitecturală, a adoptării de măsuri care să optimizeze utilizarea resurselor naturale, reducând dependența de sursele de energie neregenerabile.
Orientarea, priveliștile, umbrirea și alte detalii arhitecturale compoziționale au ajutat clădirea să consume cât mai puțin posibil, valorificând la maximum expunerea solară pentru a încălzi încăperile în lunile mai reci, reducând în același timp necesarul de energie pentru încălzire, printr-o evaluare atentă a unghiului de înclinare al soarelui pentru a maximiza contribuția în timpul iernii și a o minimiza în timpul verii.
Estetică și calitate: sisteme pentru uși glisante ECLISSE
ECLISSE, un producător de sisteme pentru uși glisante de înaltă calitate, a oferit o contribuție valoroasă pentru ca întregul concept sofisticat de design interior să poată fi implementat într-un mod coerent.
„Am ales ECLISSE pentru că acest brand este cunoscut pentru calitatea sa excelentă”, spune designerul de interior și fondatorul Colin Finnegan al FG Stijl. Toate componentele sistemului sunt proiectate pentru a fi extrem de fiabile și precise.
Designerul adaugă: „Îmi place când ușile duble de la ECLISSE se deschid în mod sincronizat, una la stânga și una la dreapta. Pentru mine, aceasta este pură estetică și eleganță. Puteți percepe calitatea înaltă a soluțiilor imediat ce le atingeți.”
Regenerarea arhitecturală devine urbană, dar și socială. Acum o astfel de arhitectură ar putea fi văzută și ca „deplasată”. Cu toate acestea, tocmai ideea de „în afara locului” este cea care de-a lungul istoriei a contribuit la reamenajarea și regenerarea unor zone urbane întregi. Astăzi, scopul nostru nu mai este să consumăm un teritoriu nou, ci să exploatăm zonele deja construite și loturile urbane saturate pentru a reînnoi sectorul construcțiilor.
Prin demolare și reconstrucție putem face orașele noastre și sectorul nostru de construcții mai eficiente și renovate.
Alegerea materialelor de construcție folosite în acest proiect este rezultatul unei cercetări atente a intregii echipe.
Volumele au fost structurate pentru a favoriza o mai bună orientare și umbrire, astăzi nu mai proiectăm uitându-ne exclusiv la străzi, ci este foarte important să proiectăm orientările și vederile către soare.
Relația cu clientul
Relația dintre client și firma de arhitectură a fost esențială pentru succesul proiectului. Clientul l-a ales pe arhitectul Andrea Benedetti pentru sensibilitatea sa față de problemele de mediu și inovație. Sinergia dintre cele două părți a permis depășirea provocărilor tipice ale unui șantier și rezolvarea problematicilor cu promptitudine, pentru a se garanta realizarea unei lucrări de înaltă calitate.
Inițial, proiectul presupunea renovarea, care apoi s-a transformat în demolarea și reconstrucția a ceea ce a fost cândva casa familiei. Fiul a achiziționat proprietatea și apoi a decis să construiască o casă nouă cu piscină pentru el și familia sa.
„Există o diferență semnificativă între planificare și implementarea efectivă. Un proiect poate arăta grozav pe hârtie, dar în cele din urmă trebuie realizat prin construcție efectivă”, a spus arhitectul. O contribuție decisivă se datorează așadar companiei de construcții și înclinației acesteia de a adopta soluții inovatoare și neconvenționale.
Pe un șantier există întotdeauna probleme critice și erori atât din partea proiectanților, cât și a executanților. „Este esențial să fim prezenți și pregătiți pentru a rezolva astfel de probleme, chiar dacă acest lucru poate implica consecințe semnificative. Promptitudinea în a răspunde și a oferi alternative pentru rezolvarea problemelor este de o importanță fundamentală pentru progresul corespunzător al șantierului”, a adăugat arhitectul.
Produsele ECLISSE
Alegerea în acest proiect a produselor din colecția ECLISSE 40 se datorează arhitectului care le-a sugerat proprietarului. Îndemânarea și precizia în montaj a firmei de construcții Burni a permis obținerea unui rezultat final impecabil.
„Execuția corectă a fost esențială pentru succesul proiectului și nu poate fi considerată o cerință la îndemâna tuturor. Dimpotrivă, atunci când lipsește, reprezintă o problemă care afectează și conducerea șantierului” a declarat arhitectul.
Un aspect, așadar, care nu poate fi trecut cu vederea și este deosebit de important în proiectele complexe din punct de vedere arhitectural cu o valoare estetică ridicată, unde chiar și cea mai mică eroare ar putea compromite rezultatul final și impactul vizual.
În total, în cadrul acestui proiect au fost poziționate două uși în zona de zi, una duce la holul către dormitoare, cealaltă la baia de oaspeți. Din acest hol sunt dispuse trei dormitoare, o baie si un dulap la care s-a folosit același produs.
Culorile din întreaga casă au fost alese în ton cu proiectarea. Practic au fost selectate două culori, culoarea strălucitoare a fost rezervată pentru băi, fiecare baie având o nuanță diferită iar zugrăveala la interior a fost realizata cu o anumită tehnica, cu aerograful si nu cu pensula, pentru a se obține o suprafață catifelată și nu de coaja de portocala.
„ECLISSE 40 reprezintă un detaliu minim, dar în același timp generează un impact puternic, ce dă plus valoare fiecărui spațiu.
Produsele din colecția ECLISSE 40 reprezintă inovația ușilor în balamale: pe o parte tocul din aluminiu este înclinat la 40 grade și creează o senzație de profunzime, iar pe cealaltă parte tocul este filo muro și se aliniază la fața peretelui. Tocul înclinat la 40 de grade, nu mai este doar un element tehnic și funcțional, ci devine un element decorativ vizibil.
Acest element este transformat într-un obiect de design autentic, așezat în perete, un portal care te invită să descoperi ce se află dincolo de ceea ce de obicei numim pur și simplu o ușă. În acest caz, cu siguranță devine ceva cu mult mai mult.” a concluzionat arhitectul Andrea Benedetti.
Referințe Proiect
An Realizare: 2023
Tip clădire: locuință privată
Design: arh. Andrea Benedetti
Firmă construcții: Burni Costruzioni, Roccafranca
Suprafața: 160 mp
Produse: Uși Colecția ECLISSE 40 și plinte încastrate pe perete